ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ
ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ 93-96
Το περιοδικό “Θέματα Παιδείας” θα το βρείτε στην τιμή των 5 ευρώ, στα βιβλιοπωλεία της “Σύγχρονης Εποχής” και στους κατά τόπους ανταποκριτές του περιοδικού και συνεργάτες του: ΑΣΕ, ΔΗΠΑΚ, Πανσπουδαστική Κ.Σ., Δημοκρατική Ενότητα Γονέων.
Eπικοινωνία: τηλ. 210-8213430, mail@thematapaideias.org

ΤΕΥΧΟΣ 93-96

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού Θέματα Παιδείας

      Τα Θέματα Παιδείας κυκλοφόρησαν το νέο τεύχος 93-96 με πλούσια και ποικίλη ύλη. Το ειδικό του θέμα είναι αφιερωμένο στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης: “Ένας λαός αγωνιστής για το δίκιο του”, τιτλοφορείται το άρθρο του Ελισαίου Βαγενά υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, που φτάνει μέχρι τις βαθύτερες αιτίες του σημερινού πολέμου. Το άρθρο ξεκινά από τα μεγάλα θύματα της ισραηλινής κατοχής και του πολέμου, τα παιδιά των Παλαιστινίων. Στο εξώφυλλο του τεύχους άλλωστε πρωταγωνιστεί ένα απ’ αυτά, να κρατά το σκισμένο του βιβλίο από το βομβαρδισμένο σπίτι του. Η ανάγκη αμέριστης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό είναι το Επίκαιρο ιστορικό μήνυμα που προκύπτει από τη “Σύντομη ιστορική αναδρομή στο Παλαιστινιακό ζήτημα” με επιμέλεια της ιστορικού και μέλους της Συντακτικής Επιτροπής Ελένης Μπιμπίρη, ενώ η μεταφράστρια Λίλα Γκλεγκλέ αποδίδει τα τελευταία κείμενα που έγραψε Με την πένα του ο δολοφονημένος από τους βομβαρδισμούς Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός και συγγραφέας Ρεφαάτ Αλαρίρ. Οι μεγάλοι Παλαιστίνιοι ποιητές που έργα τους επανεκδόθηκαν πρόσφατα παρουσιάζονται στα Νέα βιβλία, από την Αμαλία Μπεσμπέα, μαζί με άλλα σημαντικά βιβλία για την Τέχνη, την Πολιτική, την Ιστορία, τη Δημοσιογραφία, την Πεζογραφία και την Ποίηση.

       Στα Θέματα Παιδείας βέβαια, ξεκινώντας από το Σημείωμα της Σύνταξης σχολιάζονται όλα τα επίμαχα θέματα από το χώρο της εκπαίδευσης (παράνομες οι απεργίες και νόμιμη η παραβίαση του άρθρου 16, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και αχρήστευση του πτυχίου και της εκπαίδευσής του, οίκος εμπορίου η εκπαίδευση κι “αναχρονισμός” η δημόσια και δωρεάν παιδεία, κερδοσκοπία με τις ευλογίες του αστικού κράτους υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
      Ενδεικτικά είναι τα νέα από το μέτωπο της παιδείας που περιλαμβάνονται στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ άρθρα : Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας; -Το δημόσιο σχολείο πελάτης των κολεγίων- “Απολυτήριο” και νέοι ταξικοί φραγμοί στο σχολείο- “Αθέμιτος ανταγωνισμός” τα δημόσια ΑΕΙ- Και “παράδειγμα” οι ΗΠΑ- Ευρωπαϊκή Ένωση και “ελευθερία της αγοράς”- H επιστήμη όμηρος των “λόμπι”- Από τη συζήτηση στη Βουλή για τα ιδιωτικά ΑΕΙ- Ένα επικίνδυνο πείραμα -Σουηδία θα γίνουμε; -Από συνδικαλιστής … αντιπρόεδρος του ΙΕΠ! -Δήλωση του Βαγγέλη Μπουντουλούλη για τη συμμετοχή του ως συνεργαζόμενου στο ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ - Κυβερνητικό δεκανίκι η ΔΑΚΕ -Το Ισραήλ… «über alles»;

       Η ενότητα ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΕΙΡΑ φιλοξενεί τα υλικά της ημερίδας “H λαϊκή πάλη για τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες απέναντι στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης - κυβερνήσεων-κεφαλαίου για το σχολείο”, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το Νοέμβρη του 2023: την Εισήγηση Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ που αποδεικνύει ότι ο ταξικός διαχωρισμός και η σύγχρονη αμάθεια είναι επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του κεφαλαίου, τις παρεμβάσεις του Παναγιώτη Κατηφέ για το κτηριακό πρόβλημα, της Αμαλίας Γακοπούλου για την ειδική αγωγή, του Νίκου Μαρκόπουλου για την προσχολική αγωγή και της Αφροδίτης Μπόμπολη για τις συνέπειες στη νεολαία, ενώ η ομιλία του Κυριάκου Ιωαννίδη, υπεύθυνου του Τμήματος Παιδείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επικεντρώνει στην αντιεκπαιδευτική στρατηγική των πρόωρων δεξιοτήτων και της δια βίου μάθησης και αντιπαραθέτει την πρόταση για το Ενιαίο 12 χρονο σχολείο της σύγχρονης γενικής παιδείας.

         Στην ενότητα ΜΕΛΕΤΕΣ-ΕΡΕΥΝΕΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ περιλαμβάνονται άρθρα του K.Κασμερίδη για τη “Συμπερίληψη” και την Ειδική Αγωγή, του καθηγητή του ΕΜΠ Β.Χριστοφόρου: “Ανώτατη Δημόσια Εκπαίδευση και ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα”, ενώ συνέχεια δίνεται στο αφιέρωμα του προηγούμενου τεύχους για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία στο σχολείο με το άρθρο του αείμνηστου Γιώργου Μωραΐτη “Το πρόβλημα της γραφής και της ανάγνωσης στη γλώσσα του κοινωνικού περιβάλλοντος” και της Σ.Καρατάκη για Το “Ενιαίο” Πρόγραμμα Σπουδών για τις ξένες γλώσσες.

       Παρουσίαση ενός αναπόσπαστου στοιχείου της Σοβιετικής Παιδείας είναι το άρθρο της Ειρήνης Καρναβά “Οι φοιτητικές εστίες στην ΕΣΣΔ” στην ενότητα ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ενώ η ενότητα ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ σχολιάζει τις καταστροφές στο περιβάλλον με αναφορές στην προϊστορία της εξέλιξης της ζωής αλλά και επίκαιρο σχολιασμό της “κλιματικής κρίσης” από τον Αντρέα Ραλλάτο.

        Η ενότητα ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ φιλοξενεί το πρώτο μέρος της κριτικής μελέτης του Μ.Κουβελά “Η Ψυχανάλυση και ο Φροϋδισμός , ενώ στην ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ παρουσιάζεται το σημαντικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Κ.Θεοτόκη, δημοσιεύεται μια πρόταση διδακτικής της νουβέλας του Θεοτόκη Η τιμή και το χρήμα, που μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση με τους μαθητές για το γυναικείο ζήτημα στην εποχή μας (Ν.Δάρδαλης). Στο ίδιο τεύχος σχολιάζεται ακόμη ένα βιβλίο του Θεοτόκη Ο κατάδικος, που επανεκδόθηκε με πρόλογο της Έλλης Κοτσαλίδου. Στα Θέματα Παιδείας θα βρούμε μεταφρασμένο επίσης ένα διήγημα της εποχής του αμετανόητου μαρξιστή συγγραφέα Γκύντερ Ρύκερ "Ο έρωτας του κυρίου Ά. Πουργκμάγιερ" (μετάφραση Αργυρούλα Τσιριγώτη).
         Η “Aναφορά στο Μάρκο Βαμβακάρη” (Γιώτης Ν.) επανέρχεται από φιλολογική σκοπιά στη μελέτη του ρεμπέτικου, με αφορμή τα 75 χρόνια από την περίφημη διάλεξη του Μάνου Χατζηδάκη για την ερμηνεία και τη θέση του. Η “Αναφορά στη Ζωρζ Σαρή 100 χρόνια από τη γέννησή της” είναι μια εύστοχη παρουσίαση του έργου της, του τόσο σημαντικού για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας (Μαρία Παπαγιάννη). Για την αγωγή των παιδιών στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο η Αΐντα Παλημέρη προτείνει την αξιοποίηση δύο κειμένων από το βιβλίο της Ντόρας Γκάμπε “Εγώ η μητέρα μου κι ο κόσμος”, σε απόδοση Γιάννη Ρίτσου (ΠΡΑΧΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Η μαμά).

       Τέλος στη ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ-ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ανάμεσα στα άλλα παρουσιάζεται Η περιπέτεια και η επανέκδοση του βιβλίου “Σύστημα Νέας Παιδαγωγικής” του Μ.Παπαμαύρου από τον πανεπιστημιακό Χρ. Τουρτούρα, καθώς και τα πρακτικά της ημερίδας Σκέψεις και προβληματισμοί για τις κατευθύνσεις διδασκαλίας και τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο (Γιάννα Στρεβίνα). 

Αναλυτικά τα περιεχόμενα του τεύχους 93-96

Σημείωμα της Σύνταξης: παράνομες οι απεργίες και νόμιμη η παραβίαση του άρθρου 16, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και αχρήστευση του πτυχίου και της εκπαίδευσής του, οίκος εμπορίου η εκπαίδευση κι “αναχρονισμός” η δημόσια και δωρεάν παιδεία, κερδοσκοπία με τις ευλογίες του αστικού κράτους υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ:
Τα νέα από το μέτωπο
Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας; (Κώστας Σταθόπουλος)
Το δημόσιο σχολείο πελάτης των κολεγίων
Και νέοι ταξικοί φραγμοί στο σχολείο
“Αθέμιτος ανταγωνισμός” τα δημόσια ΑΕΙ
Και “παράδειγμα” οι ΗΠΑ
Ευρωπαϊκή Ένωση και “ελευθερία της αγοράς”
H επιστήμη όμηρος των “λόμπι”
Από τη συζήτηση στη Βουλή για τα ιδιωτικά ΑΕΙ
Ένα επικίνδυνο πείραμα
Σουηδία θα γίνουμε;
Από συνδικαλιστής … αντιπρόεδρος του ΙΕΠ!
Κείμενο δήλωση του Βαγγέλη Μπουντουλούλη για τη συμμετοχή του ως συνεργαζόμενου στο ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ
Κυβερνητικό δεκανίκι η ΔΑΚΕ
Το Ισραήλ… «über alles»;

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ: Σύντομη αναδρομή στο Παλαιστινιακό ζήτημα (Ελένη Μπιμπίρη)

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
• Ένας λαός αγωνιστής για το δίκιο του (Ε. Βαγενάς)

ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΑ: Στη μνήμη του Ρεφαάτ Αλαρίρ (μεταφράσεις κειμένων του από τη Λίλα Γκλεγκλέ)

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΕΙΡΑ: Ημερίδα “H λαϊκή πάλη για τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες απέναντι στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης - κυβερνήσεων-κεφαλαίου για το σχολείο”
• Εισήγηση Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ
• Παρεμβάσεις του Παναγιώτη Κατηφέ για το κτηριακό πρόβλημα, Αμαλίας Γακοπούλου για την ειδική αγωγή, Νίκου Μαρκόπουλου για την προσχολική αγωγή, Αφροδίτης Μπόμπολη για τις συνέπειες στη νεολαία.
• Ομιλία του Κυριάκου Ιωαννίδη, υπεύθυνου του Τμήματος Παιδείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

ΜΕΛΕΤΕΣ-ΕΡΕΥΝΕΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ:
• K.Κασμερίδη: “Συμπερίληψη” και Ειδική Αγωγή
• Β.Χριστοφόρου: Ανώτατη Δημόσια Εκπαίδευση και ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα
• Γ.Κ.Μωραΐτη: Το πρόβλημα της γραφής και της ανάγνωσης στη γλώσσα του κοινωνικού περιβάλλοντος
• Σ.Καρατάκη: Το “Ενιαίο” Πρόγραμμα Σπουδών για τις ξένες γλώσσες

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
• Οι φοιτητικές εστίες στην ΕΣΣΔ: αναπόσπαστο στοιχείο της Σοβιετικής Παιδείας (Ειρ. Καρναβά).

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Οι καταστροφές στο περιβάλλον και η εξέλιξη της ζωής
• Περί “κλιματικής κρίσης” (Αντρέας Ραλλάτος)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ:
• Μ.Κουβελά: Η Ψυχανάλυση και ο Φροϋδισμός (Α΄μέρος)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ:
• Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Κ.Θεοτόκη
• Συζητώντας με τους μαθητές μας για το γυναικείο ζήτημα στον 21ο αιώνα με αφορμή την Τιμή και το Χρήμα του Θεοτόκη (Ν.Δάρδαλης)
• Το διήγημα της εποχής: Ο έρωτας του κυρίου Ά. Πουργκμάγιερ (Γκύντερ Ρύκερ)
• Αναφορά στο Μάρκο Βαμβακάρη (Γιώτης Ν.)

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ-ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : (Ρ. Νικολαΐδου, Α. Τσιριγώτη, Α. Μπεσμπέα)
• ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ για την Τέχνη, την Πολιτική, την Ιστορία, τη Δημοσιογραφία, την Πεζογραφία (Κ.Θεοτόκη Κατάδικος, Δ.Κατσαμάκη Μπλουζ στον αυτοκινητόδρομο της μοναξιάς, Ντ. Ντίμοφ Τα καπνά, Μπεν Τράβεν Η εξέγερση των κρεμασμένων, Άννεκε Ιωαννάτο Visée Φωνές κοινωνικής αντίστασης στη λογοτεχνία της Νότιας Αμερικής) και την Ποίηση (Γ. Θεοδωράκη Λιποτάχτες, Μαχμούντ Νταρουίς, Σαμίχ Αλ Κάσεμ , Ταουφίκ Ζαγιάντ Παλαιστινιακή ποίηση
• Βιβλία για παιδιά: Α. Δεληκάρη Το μουσείο που άνοιξε επειδή έκλεισε, Μ.Λούντζη Το αναπάντεχο ταξίδι μιας νιφάδας.
• Μ.Παπαγιάννη: Αναφορά στη Ζωρζ Σαρή 100 χρόνια από τη γέννησή της (1923-2012),
• Η περιπέτεια και η επανέκδοση του βιβλίου “Σύστημα Νέας Παιδαγωγικής” του Μ.Παπαμαύρου (Χρ. Τουρτούρας)
• Σκέψεις και προβληματισμοί για τις κατευθύνσεις διδασκαλίας και τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο (Γιάννα Στρεβίνα)

ΠΡΑΧΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Για τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο
• Η μαμά………………………………(Αΐντα Παλημέρη) 

Website Software